۰۹:۰۹ ۱۴۰۳/۰۷/۱۰
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۱۰ مهر ۱۴۰۳)؛

از بازار سرمایه تا مافیای واردات روغن

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از بازار سرمایه تا مافیای واردات روغن
کد خبر:۳۹۴۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از تاثیر انتخابات ایالات متحده آمریکا بر بازار سرمایه ایران، میزان ارزش افزوده و میزان سوددهی صنعت نساجی، دلیل سود‌های نجومی دلالان موبایل، رویکرد دولت چهاردم درباره اقتصاد دریامحور، نقش بانک‌ها در وضعیت نابسامان بازار مسکن، دپوی خودرو توسط خودروسازان و مافیای واردات روغن پرداخته‌اند. 


روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «بورس در ترازوی انتخابات آمریکا»، مدعی شده است که بازدهی درصدی و بهترین عملکرد در قیاس با دلار در بورس تهران در زمان جمهوری‌خواهان به ثبت رسیده است. این گزارش بیان دارد: «پنجم نوامبر (۱۵آبان) انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده برگزار خواهد شد و سکاندار کاخ سفید برای چهار سال آتی از دل این انتخابات بیرون خواهد آمد. پرواضح است که سیاست خارجی کشور و اقتصاد کلان کشور ما از نتیجه این انتخابات تاثیر خواهد پذیرفت و در این اثنا بورس تهران نیز به‌ عنوان بازاری که شامه حساسی نسبت به تغییر و تحولات سیاسی و اقتصادی دارد، می‌تواند افت و خیز‌های متعددی را تجربه کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بیشترین بازدهی درصدی در بورس تهران در زمان یک جمهوری‌خواه (دونالد ترامپ) و بهترین عملکرد در قیاس با دلار برای بورس نیز در زمان یک جمهوری خواه (جرج بوش) به ثبت رسیده است.»

روزنامه سازندگی در گزارش اقتصادی امروز خود با عنوان «بچه ترسوی بازارها» نوشت: «بورس داشت جان می‌گرفت که سایه سنگین ریسک‌های سیاسی، دوباره بر سر این بازار پدیدار شدند. این بازار به دلایل اقتصادی ارزش سرمایه‌گذاری دارد اما به دلایل سیاسی، برخی از آینده آن می‌ترسند. دیروز تحت همین شرایط، بازار سهام با افت مواجه شد.»

روزنامه شرق در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «صنعت نساجی؛ صنعت فقرزدا»، گزارشی درباره ارزش افزوده و مزایای تولید صنعت پوشاک که در ایران نادیده گرفته شده است، داده و بیان دارد: «صنعت پوشاک و نساجی، صنعتی چندبعدی است که سودآوری و اشتغال‌زایی بالایی دارد. این صنعت از صنایع با حاشیه سود بالا محسوب می‌شود. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ بازار این صنعت به دو هزار میلیارد دلار در سال برسد. هم‌اکنون گردش مالی این صنعت در اقتصاد ایران حدود ۱۵ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که شامل تولید داخلی، واردات و قاچاق است.»

«سود نجومی دلالان در بازار غیرشفاف موبایل» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه اعتماد بود. این روزنامه پشت پرده ثبت و فروش گوشی تلفن همراه را بررسی کرده و نوشته است: «در حالی که طی نیمه اول امسال بیش از ۱.۲ میلیارد دلار گوشی تلفن همراه وارد ایران شده، نبود سامانه‌ای برای شفافیت در زنجیره موبایل، موجب افزایش سود غیرقانونی واسطه‌ها و دلالانی شده که در فضایی پرابهام به قیمت‌گذاری موبایل مشغول‌اند و سود زیادی به جیب می‌زنند. در حال حاضر بازار موبایل ایران چهار بازیگر اصلی دارد. در حلقه اول، واردکنندگانی هستند که طبق قانون باید عملکرد خود را در سامانه‌ای تحت عنوان «سامانه جامع تجارت» ثبت کنند. این واردکنندگان که برخی از آنها جزو شرکت‌های بزرگ تولیدکننده موبایل در ایران نیز هستند، کالای وارد شده را به عمده‌فروش‌هایی تحویل می‌دهند که خود با زنجیره‌ای از خرده‌فروش‌های بزرگ و کوچک در ارتباط هستند.»

روزنامه هم‌میهن در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «سهم یک درصدی از دریا» نوشت: «از انتصاب‌های رئیس جمهور می‌توان مشی مورد نظر تیم وی در حوزه اقتصاد را پیش‌بینی کرد. ورود علی عبدالعلی‌زاده با سمت نماینده رئیس جمهور در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور می‌تواند نشانه توجه مقامات به حوزه‌ای باشد که در این سال‌ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است.»

«خودی‌ها در اولویت وام» عنوان گزارش صفحه ۳ روزنامه وطن امروز بود. این روزنامه از نقش بانک‌ها در وضعیت نابسامان بازار مسکن گزارش داده و بیان می‌کند: «نهضت مسکن ملی برای ایجاد تعادل در بازار مسکن اهمیت بسیار بالایی دارد. هرچند در چند سال اخیر حدود ۱۰ درصد از طرح‌های مسکن پیشرفت قابل قبولی داشته و به مرحله بهره‌برداری رسیده است اما در مقطع کنونی، گزارش‌ها حکایت از این دارد که پروژه‌های نهضت مسکن ملی به تامین مالی بالا توسط متقاضیان گره خورده، چرا که تامین مالی از طریق تسهیلات مسکن بانک‌ها چندان اجرایی نشده است. این در حالی بوده که همین چند وقت پیش خبر آمد، بانک‌ها حدود ۹۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به کارکنان و شرکت‌های زیرمجموعه خود پرداخت کرده‌اند. به طور قطع اگر این عدد به پروژه‌های مسکن تخصیص می‌یافت، بخش زیادی از پروژه‌ها به مرحله بهره‌برداری می‌رسید.»

روزنامه جوان در گزارشی با عنوان «صنعت خودرو همچنان ارز می‌بلعد!» از وضعیت دپوی خودرو توسط خودروسازان گزارش داده و نوشته است: «فقط صنعت خودروسازی می‌تواند بیشترین ارز صنایع را ببلعد و در مقابل، تولید و فروشش را کاهش دهد، بدون اینکه از هیچ مرجع نظارتی یا سازمانی تذکر بگیرد. این در حالی بوده که بازهم انتشار تصاویری از دپوی خودرو در پارکینگ یکی از خودروسازان بزرگ کشور خبرساز شده است. تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد خودروسازان به امید آزاد‌سازی قیمت‌ها، خودرو‌های مردم را به بهانه نداشتن نشان استاندارد گرو گرفته‌اند. در همین راستا گزارش رسمی ایران‌خودرو به سازمان بورس نشان می‌دهد، این شرکت شهریور سال ۱۴۰۲، تعداد ۲ هزار و ۴۱۰ دستگاه هایما تولید کرده اما فقط ۲۶۳ دستگاه را به مشتریان فروخته بود.»

روزنامه جام‌جم در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «آتش مافیا به جان دانه‌های روغنی» مدعی شده است که مافیای واردات روغن به دلیل دریافت ارز ترجیحی، کشت دانه‌های روغنی را در کشور بدون صرفه عنوان می‌کنند. در این گزارش آمده است: «در سال ۱۳۹۴ وزارت جهاد کشاورزی برنامه‌ای ۱۰ ساله برای خودکفایی در هشت محصول برنج، جو، گندم، حبوبات، پنبه، چغندر قند، ذرت و دانه‌های روغنی طراحی و به اجرا رساند که یکی از اصلی‌ترین این برنامه‌ها به خوداتکایی بیشتر در تولید روغن خام برمی‌گردد. با این حال میزان وابستگی به واردات روغن در سال‌های اخیر کاهش نیافته، به طوری که آمار‌ها نشان‌دهنده وابستگی ۹۰ درصدی کشور در حوزه روغن و دانه‌های روغنی است.»

«چالش ارز ترجیحی پیش روی کاهش وابستگی روغنی» نیز عنوان گزارش اقتصادی روزنامه خراسان بود که همچون روزنامه جام‌جم به وضعیت واردات دانه‌های روغنی اشاره کرده و نوشته است: «وابستگی ۹۰ درصدی در حوزه روغن و دانه‌های روغنی که سالانه بین ۴ تا ۵ میلیارد دلار درآمد کشور را به خود اختصاص می‌دهد، حرکت به سمت کاهش وابستگی در تولید این محصولات را گوشزد می‌کند. با این حال در این مسیر چالش‌های بزرگی وجود دارد که مهم‌ترین آن ارز ترجیحی است.»

ارسال نظرات